Składniki:
żeberka , 1 kg
oliwa , 4 łyżki
vegeta , 2 łyżeczki
papryka czerwona słodka , 3 łyżeczki
pieprz czarny mielony , 1 łyżeczka
cebula , 1 szt.
mąka pszenna , 4 łyżki
woda, 5 szkl.
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Katarzyna (Trzciel)
(Głosów: 4)
Żeberka umyć i pokroić na mniejsze kawałki, następnie posypać vegetę, pieprzem i czerwoną papryką z obydwu stron. Pozostawić tak przyprawione żeberka na ok. pół godziny. Po tym czasie wlać oliwę z oliwek na rozgrzaną głęboką patelnię. Wrzucić mięso i smażyć na dość mocnym ogniu przez ok.15 min., następnie obrócić na drugą stronę i również smażyć przez kilkanaście minut. Jak żeberka zarumienią się na złoty kolor, dodać pokrojoną w talarki cebulę i dalej smażyć, aż cebula również zarumieni się na złoto. Następnie wlać 0,5 szkl. wody i zmniejszyć ogień, smażyć tak przez kilka minut i wlać kolejne 0,5 szkl. wody. Jak mięso nabierze ładnego brązowego koloru dodać 3 następne szkl. wody i przykryć pokrywką. Dusić pod przykryciem przez 30-40 minut, aż żeberka będą wystarczająco miękkie. W trakcie duszenia mięsa wymieszać mąkę z 1szkl.wody do zaciągnięcia sosu - zawiesina z mąki i wody musi być dobrze wymieszana, bez żadnych grudek. Na sam koniec gotowania intensywnie mieszając wlewać bardzo powoli mąkę wymieszaną z wodą do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Całość jeszcze chwilę gotować. Żeberka najlepiej podawać z ziemniakami i ewentualnie surówką. Smacznego!