Przepis konkursowy

KRÓWKA Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Ciasto: mąka pszenna, 3 szklanki
żółtka, 4 sztuki
cukier, szklanka
margaryna, 250 gram
miód, 2 łyżki
proszek do pieczenia, łyżeczka
Krem: śmietana kremówka 36%, 1/2 litra
śmietan-fix, 2 opakowania
cukier waniliowy, 1 opakowanie
Wierzch: masa krówkowa, 1 puszka
margaryna, 1/4 kostki
słonecznik łuskany, 100 gram
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Lucyna (Kowalewo Pomorskie)
(Głosów: 28)


Zostań mistrzem kuchni

Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, pieczemy 2 placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25 min w temp 180 stopni. studzimy. Krem: śmietanę ubijamy ze śmietan fixami lub zamiast tego na koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną w szklance wody i zaczynającą tężeć galaretkę. Masę wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim. Wierzch: słonecznik prażymy na suchej patelni. Masę krówkową miksujemy z margaryną, wykładamy na wierzch ciasta, posypujemy ostudzonym słonecznikiem. Najlepiej jeśli ciasto postoi jeden dzień w lodówce, wtedy jest najlepsze. Przepis na standardową blachę. Do ubitej śmietany zamiast fixów możemy dodać jedną tężejącą galaretkę.
Skrzydełkiem po łapkach
Skrzydełkiem po łapkach
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 906
Malinowa panna cotta
Malinowa panna cotta
pow. 60 min. 6 trudny
Głosów: 131
Królewskie dewolaje
Królewskie dewolaje
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1027
Risotto z dynią Hokaido
Risotto z dynią Hokaido
30 min. 4 łatwy
Głosów: 6
Jabłka w cieście jogurtowym
Jabłka w cieście...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 22
Tuńczyk w kopercie
Tuńczyk w kopercie
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 78