Składniki:
BABECZKI: mąka, 2 szkl.
kakao, 0,25 szkl.
soda oczyszczona, 1,5 łyżeczki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
cukier, 2/3 szklanki
jogurt naturalny, 2/3 szklanki
jaja, 2 szt.
masło, 125 g
czekolada mleczna, 50 g
czekolada biała, 50 g
wiśnie pestkowane (świeże, mrożone lub z kompotu), 1 filiżanka
KREM: masło, 150 g
budyń waniliowy mały, 1 szt.
cukier, 5 łyżek
Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia. Czekoladę posiekać na kawałeczki. Wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Dodać roztrzepane jajka, roztopiony tłuszcz oraz jogurt. Wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły i dodać wiśnie oraz czekoladę. Raz jeszcze wymieszać. Ciasto nakładać do foremek do ok. 1/3 ich wysokości. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z jednej porcji otrzymujemy ok. 18 babeczek.
Krem: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu dodając cukier. Masło utrzeć mikserem na puch i dodawać letni budyń małymi porcjami. Babeczki fantazyjnie ozdabiać kremem.