Składniki:
mąka na pizzę włoską, 500 g
kostka drożdży, 1/2 szt.
cukier, 1 łyżka
sól, 1 łyżka
ciepłe mleko, 350 mo
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Jadwiga (Środa Wlkp.)
(Głosów: 21)
W mleku z cukrem rozpuścić drożdże, odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Wymieszać, aż ciasto będzie lśniące i odlepi się od ręki (można dodać więcej mąki lub mleka). Przykryć czystą lnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Na stolnicy posypanej mąką, delikatnie rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Bułeczki wykrawać szklanką lub foremką do pierniczków. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posypać czarnuszką. Piec ok. 20 minu w 200 C. Dodatek czarnuszki sprawi, że bułeczki są bardzo aromatyczne i lekkostrawne.