Składniki:
filet z kurczaka, 2
natka pietruszki, pęczek
sok z cytryny, łyżka
tymianek, szczypta
zielony marynowany pieprz, czubata łyzka
masło klarowane, dwie łyżki
podgrzybki, 30 deko
szynka prosciutto, 3 plasterków
szalotka, 2
ziele angielskie, 3 kulki
sól, pieprz, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Joanna (Wroclaw)
(Głosów: 3)
Mięso okroić nadając mu regularny kształt. Wyciąć w nim kieszonkę uważając, by nie przeciąć na wylot. Natrzeć sokiem z cytryny, pieprzem i tymiankiem. W moździerzu ugnieść pół pęczka natki, pieprz i około pół łyżki masła, uzyskaną pastą nadziać mięso. Owinąć je plastrami szynki robiąc mumię i wsadzić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180*.
Szalotkę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać jak najgrubiej posiekane grzyby, posolić, dodać ziele angielskie. Dusić na małym ogniu aż grzyby puszczą wodę. Dodać pozostała natkę, nieco tymianku i popieprzyć.