Składniki:
pierś z gęsi, 2
kolendra, 1 łyżeczka
rozmaryn, kilka gałązek
jałowiec, 2 ziarna
czosnek, 3 ząbki
majeranek, sporo
oliwa z oliwek,
sok z kawałka pomarańczy,
sól, do smaku
pieprz świeżo zmielony, do smaku
miód, 1-2 łyżeczki
ocet balsamiczny, odrobina
musztarda, pół łyżeczki
ziemniaki, 1 kg
masło, kilka łyżek
rozmaryn, odrobina
żurawina ze słoika,
sok z pomarańczy, odrobina
skóra po upieczeniu piersi, 2 kawałeczki
jabłka z pieczenia, 2 kawałki
duże jabłko, 1
pomarańcza, 1/2
średnia cebula, 1
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Aleksandra (Olsztyn)
(Głosów: 15)
Pierś dokładnie myjemy i usuwamy kości tak, aby nie uszkodzić mięsa. Odcinamy zwisające kawałki skóry, ale nie wyrzucamy ich. Następnie pierś marynujemy. Marynata: Składniki wsypujemy do moździerza i łączymy. Pierś nacieramy marynatą z każdej strony dokładnie tak, aby zużyć całość. Mięso wkładamy do szklanego naczynia, przykrywamy i chowamy do lodówki na godzinę lub dłużej. Puree: (po wstawieniu mięsa do piekarnika). Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w sporą kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy pokrojone ziemniaki. Gdy już będą lekko złote wlewamy tyle wody, aby przykryć ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy ziemniaki (wody zostanie naprawdę mało) i odstawiamy na palnik, aby pozostała woda, której nie chcemy, odparowała do końca. Ugotowane wrzucamy do misy blendera dodajemy masło, czosnek i rozmaryn i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Sos żurawinowy:
Wszystkie składniki wrzucamy do misy blendera i miksujemy na gładki sos (Żurawina ze słoika, odrobina soku z pomarańczy, kawałki skóry po upieczeniu piersi, 2 kawałki jabłka z pieczenia). Pieczenie: Zamarynowaną pierś wyjmujemy z naczynia i zdejmujemy z niej dokładnie części marynaty (czosnek, zioła), aby nie przypaliły się podczas smażenia. Na patelni mocno rozgrzewamy małą ilość tłuszczu i wkładamy pojedynczo gęsie piersi. Smażymy na skórze do zrumienienia i wytopienia się części tłuszczu, następnie ok. 2 minuty z drugiej strony. Kawałki skóry odciętej przy obróbce wstępnej mięsa także smażymy. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Jabłka kroimy w cząstki, pomarańcze w kawałki (i tak się rozpadnie) i cebulę. Wszystko dorzucamy do piersi i polewamy tłuszczem z patelni pozostałym ze smażenia. Przykrywamy folią aluminiową podziurkowaną widelcem (aby para miała ujście) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut pod przykryciem, następnie kolejne 10 (do 15) pieczemy bez przykrycia. W czasie pieczenia temperaturę możemy zwiększać do 200 stopni. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i czekamy 5 minut z pokrojeniem jej. Na talerzu układamy puree, pierś, owoce z pieczenia i sos żurawinowy według własnego pomysłu. Tu na puree ziemniaczanym, chips z selera i pietruszka usmażona w głębokim tłuszczu.