Składniki:
Tilapia, 2 szt
Burak, 2szt
Jogurt Grecki Tolonis, 1szt
Mięta Doniczkowa, 1 szt
Syrop Dar Lata, 20ml
Mleko Prawdziwe 3,2%, 1szkl
Oliva Casa de azeite, 30ml
Śmietana 30 %, 125 ml
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 2
poziom trudności: trudny
Autor:
Mariusz (Bydgoszcz)
(Głosów: 85)
Tilapia: Rybę delikatnie myję doprawiam solą i skórka z limonki ( zależy mi tylko na tej zielonej części,biała dałaby posmak goryczy) - ścieram na tarce . Rybę zamykam próżniowo w woreczku i za pomocą pompki ściągam powietrze. Tilapie odkładam na minimum 1 godzinę do lodówki aby Rybę dobrze zamarynować. Metoda ta pozwala na dużo szybsze zamarynowanie mięsa oraz podczas obróbki termicznej pozwala na zdrowe gotowanie w próżni. Innymi zaletami gotowanie Sous Vide są między innymi :
- brak dostępu tlenu powoduje ze produkt nie utlenia się i zachowuje swój oryginalny kolor
- następuje redukcja utraty wagi i objętości produktu z powodu braku możliwości parowania
- Produkt zachowuje swoje właściwości odżywcze i witaminy Puree z buraka : Buraka myję owijam folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 C na 1 h . Następnie hartuje go w zimnej wodzie. Obieram ze skóry i blenduję , powstałą masę przecieram przez sito i dodaje śmietanę 30 % mieszam na jednolitą masę i odkładam do lodówki. Miętowy sos : Liście mięty ( Mogą być również gałązki ) płukam,wysuszam z wody na ręczniku papierowym zalewam oliwą i blenderuję , podczas blenderowania ciepło wytwarzane przez ruch ostrzy blendera uwalnia olejki eteryczne zawarte w mięcie i blenduję na jednolita masę następnie powstałą masę przecieram przez sito aby wszystkie soki wykorzystać do sosu, dodaje śmietanę i doprowadzam do wrzenia . Piana z syropu z arbuza : Do rondelka wlewam szklankę mleka i kieliszek syropu nie zagotowuje podgrzewam do 90 C . Za pomocą spieniacza do mleka pienię mleko aż powstanie delikatna piana odstawiam na moment aby piana się ustabilizowała. Sposób wykonania : W rondelku zagotowuje wodę kiedy woda się ugotuje wyłączam gaz i wkładam woreczek zamknięty próżniowo z rybą tak, aby ryba została przykryta przez wodę, Czekam 10 minut w tym czasie białko ryby się zetnie i osiągniemy świeżą delikatną a zarazem bardzo zdrową rybę, Między czasie odgrzewam sos i puree z buraka. Za pomocą pędzla maluje sos na brzegu Talerza następnie wyciskam puree z buraka rękawem cukierniczym wyciągam rybę z woreczka pozwalam jej chwilę odpocząć aby soki wróciły na swoje miejsce układam na talerzu, za pomocą łyżki z jogurtu formuje łódeczkę i nakładam na talerz. Całość dekoruje kwiatami jadalnymi.