Składniki:
Jajka, 5 szt.
Mąka pszenna, 1 szkl.
Cukier wanilinowy, 1 łyżeczka
Cukier, 0,5 szkl.
Mąka ziemniaczana, 0,25 szkl.
Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Budyń waniliowy, 3 szt.
Zielony sok, 900 ml
Zielone galaretki (kiwi, gruszka lub agres), 4 szt.
Ciastka z galaretką i czekoladą, 2 paczki
Śmietana 30 %, 500 ml
Jajka ubić na puszystą masę (nie trzeba oddzielać białek od żółtek). Dodać pół szklanki cukru oraz łyżeczkę cukru waniliowego. Następnie miksować do rozpuszczenia się cukrów. Powoli, partiami dodawać przesiane mąki wraz z łyżeczką proszku do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia się składników i wlać do formy. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Biszkopt wystudzić.
Z soku odlać 250 ml (szklankę) i wymieszać w niej 3 paczki budyniu. Pozostałą część soku zagotować. Wlewać szklankę z sokiem i budyniami powoli na gotujący się sok, cały czas mieszając by nie powstały grudki. Gorący budyń wylać na ostudzony biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia.
Rozpuścić 2 galaretki w 800 ml gorącej wody. Gdy zaczną tężeć wylać je na masę budyniową. Pozostawić na minimum 2 godziny w lodówce.
Następnie rozpuścić 2 galaretki w 250 ml gorącej wody. Ubić śmietankę na kremową masę (może to trochę potrwać). Ostudzoną i tężejącą galaretkę powoli wlewać do śmietanki. Wymieszać. Wylać na masę galaretkową. Gdy masa zacznie tężeć wsadzić w nią ciastka. Zostawić ciasto do całkowitego stężenia na kilka godzin.
SMACZNEGO!