Składniki:
mąka pszenna, 250g
masło, 125g
jajka, 4 szt.
papryka czerwona, 1 szt.
cebula, 1 szt.
brokuł, 1 szt
pieczarki, 7 szt.
filet z kurczaka, 1 szt.
śmietanka kremówka 30%, 300 ml
zioła prowansalskie,
sól, pieprz,
starty ser, 20 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Ilona (Toruń)
(Głosów: 61)
Przygotowując ciasto na tartę należy połączyć ze sobą mąkę, jajko, masło oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, po czym wkładamy na ok 30 min do lodówki. W międzyczasie blanszujemy brokuł, kroimy w drobną kosteczkę paprykę. Podsmażamy cebulkę, pieczarki oraz kurczaka na odrobinie oleju lub oliwy (każde z nich osobno). Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy równomiernie, tak aby pokryło blaszkę o średnicy 25 cm. Następnie widelcem nakłuwamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 min. Przez pierwsze 10 min ciasto jest przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą bądź ryżem. Po upływie tego czasu na ostatnie 5 min zdejmujemy folię. Ciasto studzimy przez ok 5 min po czym wykładamy na nie warzywa. Śmietankę, starty ser oraz 3 jajka mieszamy ze sobą doprawiając do smaku ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Na koniec wlewamy sos na warzywa i wkładamy do piekarnika na ok 30 min. Smacznego!