Składniki:
pieczarki, 1 kg
mięso mielone, 500 g
ser żółty , 500 g
masło, 2 łyżki
pietruszka, pęczek
jajka, 2 sztuki
musztarda, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
karolina (szczecin)
(Głosów: 7)
Pieczarki umyć i oczyścić, następnie usunąć trzonki i trochę łyżeczką zagłębić tworząc nie za duży dołek, pieczarki z wierzchu lekko posypujemy solą. Mięso mielone włożyć do miski, dodać do niego 2 jajka, musztardę, śmietanę, bułkę tartą, wodę gazowaną, posiekaną na drobno cebulkę, doprawić wegetą (1-2 łyżki) i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Gotową masę mięsną wkładać łyżeczką do pieczarki wyżłobionej tak żeby wystawało poza pieczarkę. Wszystkie faszerowane pieczarki układamy dość ciasno na blasze. Na wierzch pieczarek kładziemy mały kwadracik żółtego sera ( nie większy od samej pieczarki). Na poukładanym serze na pieczarce kładziemy kawałki masełka. Do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni wkładamy blachę z pieczarkami i zapiekamy ok 20-30 min. Idealnie pasują do świeżego chlebka posmarowanego masełkiem podawać na ciepło.