Przepis konkursowy

BISZKOPT MIODOWY Z MASĄ GRYSIKOWĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka krupczatka, 1 szkl.
mąka pszenna, 0,5 szkl.
jajka, szt.
proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
cukier, 0,5 szkl.
miód, 4 łyżki
cynamon, 1 łyżeczka
mleko, 1 l
kasza manna, 1 szklanka
żółtka, 2 szt.
cukier, 0,5 szkl.
masło, 120 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Klaudia (Kamień Pomorski)
(Głosów: 134)


Zostań mistrzem kuchni

biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i cukier. Ubijać. Dodać miód i cynamon. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Gotową mieszankę dodać do masy i ubijać chwilkę na najmniejszych obrotach lub przemieszać łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 min. masa: W garnku zagotować 3 szklanki mleka. W misce utrzeć żółtka z cukrem i dodać pozostałą część mleka. Dokładnie rozmieszać. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało wlać wcześniej przygotowaną masę jajeczną i wsypać kaszę mannę. Całość gotować na małym ogniu ,aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. W misce utrzeć masło i dodać zimną masę, chwilę miksować. Biszkopt przeciąć na pół. Jedną część włożyć do blachy i nasączyć mlekiem. Posmarować masą ( trochę zostawić na wierzch) , ułożyć następną część biszkoptu,nasączyć mlekiem i posmarować resztą masy grysikowej. Udekorować. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Kulki z serka Labneh w oliwie i ziołach
Kulki z serka Labneh w...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 12
Tort Aleksa
Tort Aleksa
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 43
Carpaccio wołowe
Carpaccio wołowe
30 min. 2 łatwy
Głosów: 6
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym
Krokiety z pieczarkami...
30-60 min. 6 średni
Głosów: 6
Ptasie mleczko z dodatkiem kaszy
Ptasie mleczko z...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 8
Parmeńskie różyczki
Parmeńskie różyczki
30 min. 2 łatwy
Głosów: 128