Przepis konkursowy

EKSPRESOWA NAPOLEONKA Z OWOCAMI LEŚNYMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
ciasto francuskie, 1 opakowanie
maliny, 1 i 1/2 szklanki
borówki , 1/2 szklanki
śmietana 30% , 200 ml
cukier puder , 3 łyżki
cukier waniliowy, 1 opakowanie
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Małgorzata (Kraków)
(Głosów: 58)


Zostań mistrzem kuchni

Ciasto francuskie kroimy na prostokąty -10x5 cm. Pieczemy na papierze do pieczenia na złoty kolor przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W połowie pieczenia spłaszczamy wyrośnięte ciasto widelcem. Do małego garnuszka wsypujemy pół szklanki malin i 2 łyżki cukru pudru. Rozgniatamy maliny, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3 minuty na małym ogniu. Przecedzamy sos przez sitko. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Na połowę prostokątów z ciasta nakładamy bitą śmietanę i umyte maliny oraz borówki. Przykrywamy pozostałym ciastem, posypujemy cukrem pudrem, polewamy malinowym sosem i podajemy. :)
Cytrynowa słodkość
Cytrynowa słodkość
30-60 min. 8 średni
Głosów: 1801
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Rolada szpinakowa z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 6
Tarta z kurczakiem
Tarta z kurczakiem
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 3509
Filety drobiowe z warzywami i ryżem
Filety drobiowe z...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 300
Pizza z młodą cukinią, szpinakiem i mozarellą
Pizza z młodą cukinią,...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 74
Pierożki z pieca
Pierożki z pieca
30-60 min. 8 średni
Głosów: 9