Składniki:
kaszanka, 1/2 kg
ziemniaki, 1/2 kg
jabłka, 5 sztuk
jajko, 1 sztuka
masło , 5 łyżek
musztarda francuska , 2 łyżki
cytryna, 1/2 sztuki
majeranek, 1 łyżeczka
sól , 1/2 łyżeczki
pieprz, 1 łyżeczka
ciasto francuskie, 2 sztuki
Jabłka obrać pokroić na ćwiartki następnie skropić sokiem z cytryny obsmażyć na maśle na złoty kolor posolić oprószyć majerankiem i pieprzem. Ziemniaki obrać obgotować 20 minut następnie wystudzone pokroić w plasterki.
Obraną kaszankę wymieszać z jabłkami i musztardą. Naczynie do zapiekanek wyłożyć ciastem francuskim na nim ułożyć ziemniaki i kaszankę z ziemniakami całość przykryć pozostałym ciastem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 210 stopni C 45-50 minut. Podawać gorące z dowolną surówką ale smakuje wybornie bez takiego dodatku. Smacznego!