Składniki:
Szpinak Baby Vital Fresh, 1 opakowanie
mąka pszenna, 2 szklanki
mąka ziemniaczana, 2 łyżki
cukier, 1,5 szklanki
olej, 1 szklanka
proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
jajka, 3 szt
śmietana 30%, 1 szt (duża)
fix do śmietany, 1 szt
owoce do dekoracji, ok.100g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
SYLWIA (ZAMEK BIERZGŁOWSKI)
(Głosów: 4149)
Jest to jeden z najłatwiejszych, a jednocześnie jeden z najbardziej efektownych przepisów na deser :)
Na początku blendujemy szpinak z olejem.
Dodajemy jajka i cukier i wszystko ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.
Wylewamy na dużą blachę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, odcinami jego wierzchnią część i kruszymy.
Ubijamy śmietanę z fixem.
Wykładamy ubitą śmietanę na ciasto, posypujemy pokruszoną częścią i lekko dociskamy.
Ciasto dekorujemy owocami- jakie mamy pod ręką, ja użyłam żurawiny :)
Smacznego zielonego! :D