Składniki:
piersi z kurczaka, 4-5 sztuk
czosnek, 6 ząbków
świeży imbir, 7,5 cm
świeże papryczki chili, 2-3
papryka w proszku, 1 łyżka
mielony kmin rzymski, 2 łyżeczki
gorczyca, 1 łyżeczka
mielona kolendra, 2 łyżeczki
garam masala, 3 łyżki
jogurt naturalny, 200 g
masło, 1 łyżka
średnie cebule, 2
przecier pomidorowy, 2-3 łyżki
mała garść mielonych orzechów nerkowca lub migdałów,
woda, 500 ml
sól morska,
śmietana kremówka, 115 ml
garść świeżej kolendry,
sok z 1-2 limonek,
oliwa,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Małgorzata (Ostrowiec Św.)
(Głosów: 184)
Czosnek rozgniatamy,imbir ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.Papryczki myjemy,usuwamy pestki, drobno kroimy i dodajemy do imbiru i czosnku.Podgrzewamy sporą porcję oliwy w garnku i dodajemy gorczycę.Kiedy zacznie strzelać odławiamy gorczycę,a oliwę dodajemy do wcześniej przygotowanych przypraw.Do powstałej marynaty dodajemy paprykę w proszku,kmin rzymski,mieloną kolendrę i 2 łyżki garam masali.Marynatę dzielimy na dwie części.Do jednej części marynaty dodajemy jogurt naturalny i wszystko mieszamy,żeby składniki się połączyły.Dodajemy do niej pokrojone piersi kurczaka i dokładnie mieszamy.Odstawiamy na około pół godziny w chłodne miejsce.W garnku rozpuszczamy masło,wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i drugą połowę marynaty.Smażymy na małym ogniu przez około 15 minut uważając,aby cebula niezbrązowiała.Dodajemy przecier pomidorowy,mielone orzechy,wodę i pół łyżeczki soli.Mieszamy i dusimy przez kilka minut,aż sos odparuje i delikatnie zgęstnieje.Do sosu dodajemy śmietankę i łyżkę przyprawy garam masala.Jak tylko się zagotuje,zdejmujemy z ognia.Zamarynowanego kurczaka smażymy na patelni grillowej.Dodajemy do sosu kurczaka.Mieszając doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.Podajemy najlepiej z dobrym ryżem takim jak paraboiled lub basmati. Świetnie też pasują do tego warzywa blanszowane na łyżce masła z dodatkiem ząbka czosnku i soli.Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą i skrapiamy sokiem z limonki.