Składniki:
mąki pszennej, 3 szklanki
przegotowanej gorącej wody, 1 szklanka
soli, 1 łyżeczka soli
mięsa mielonego, 500 g
duża cebula, 1 szt
ząbki czosnku, 2
natki pietruszki, pół pęczka
1 łyżka soli soli, 1 łyżka soli
przegotowanej wody, pół szklanki
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
MAŁGORZATA (GORLICE)
(Głosów: 1498)
Z mąki, soli i wrzątku wyrobić ciasto ( jak na pierogi). Odstawiamy na pół godziny aby odpoczęło. Posiekać cebulę, czosnek i natkę. Wymieszać z mięsem, solą i wodą. Z ciasta robić rulon i odcinać 1 centymetrowe plastry. Każdy plaster rozwałkować cieniutko na placki z około 15 cm średnicy. Na środku każdego ułożyć mięsny farsz i zawinąć aby powstały sakiewki. Ogonek zawinąć tak aby sakiewki nie rozkleiły się podczas gotowania. W garnku zagotować osoloną wodę i do wrzątku włożyć kilka pierożków. Pierożki nie mogą się posklejać. Gdy wypłyną na wierzch, wyłożyć na talerz. Udekorować natką pietruszki i pieprzem mielonym.