Składniki:
Twaróg chudy, 250g
Płatki owsiane, 100g
Maślanka, 200ml
Ananas, 100g
jaja, 150g
kakao, 10g
Słodzik, 5 tabletek
Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Masło, 5g
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Damian (Sobolew)
(Głosów: 7)
Wersja mocno dietetyczna, jednak bardzo słodka i idealna do porannej kawy. Energia i radość z życia po takim śniadaniu jest gwarantowana. Warto się zatem postarać:) Mielimy płatki owsiane, mieszamy wszystkie suche składniki w jednej miseczce. Jaja ubijamy na sztywną piane, po czym delikatnie dodajemy suche składniki do naczynia z jajkami. Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie maślanki (w zależności jaką konkretną postać mają przybrać nasze pancakesy), ogólnie masa powinna być gęstsza od tej na typowe naleśniki. Całość miksujemy w celu uzyskania delikatnej konsystencji. Ananasa kroimy w małe kosteczki. Patelnie rozgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy masło. Zmniejszamy ogień i wlewamy masę na patelnie. Po 20-30 sekundach układamy kilka kosteczek ananasa i delikatnie zalewamy je masą (najlepiej użyć do tego łyżeczki). Po 2 minutach możemy przekręcić Pancakesa dosłownie na kilka chwil. Gotowy placuszek smarujemy twarogiem i posypujemy wanilią, kardamonem bądź cynamonem. Najlepiej smakuje od razu z patelni bowiem ananas jest bardzo gorący, a całość dosłownie rozpływa się w ustach . Polecam dla osób dbających o własną linię, którzy lubią jeść smacznie i zdrowo!