Składniki:
Grzyby leśne, 500 g
Cebula, 1/2 szt.
Czosnek, 1 ząbek
Oliwa, 4 łyżki
Masło, 1 łyżka
Wino wytrawne białe, 3 łyżki
Bulion, 1 litr
Orzechy laskowe, 1/3 szkl.
Sól, do smaku
Pieprz świeżo mielony, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Małgosia (Warszawa)
(Głosów: 54)
Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą, odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku, pokroić w ćwiartki, kilka grzybów odłożyć do dekoracji. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać grzyby, dusić 5 minut, podlać winem, dusić jeszcze 1-2 minuty żeby alkohol odparował. Dodać bulin, doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu 25 minut. Orzechy sparzyć wrzącą wodą, zdjąć brązową skórę, podsmażyć na maśle razem z grzybami do dekoracji. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem, przelać na talerze, na wierzch wyłożyć porcję usmażonych grzybów i orzechów.