Składniki:
mąka pszenna , 3 szkl.
masło, 250 g (1,5 kostki)
proszek do pieczenia , 1 płaska łyżeczka od herbaty
cukier puder , 4 łyżki stołowe
żółtek, 6 sztuk
białka , 6 sztuk
cukier wanilinowy , 1 opakowanie
cukier , 3,4 szklanki (200 ml)
olej , 1,3 szklanki (200 ml)
budyń waniliowy, 2 opakowania
jabłka , 1 kg
cynamon, 1 opakowanie
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Karolina (Pruszków)
(Głosów: 8)
Składniki na kruche ciasto :
Mąka , masło (dolina mleczna w kostce ) , proszek do pieczenia , żółtka - wsypać wszytko do jednej miski i zagnieść ciasto.
Po wyrobieniu podzielić na dwie części .
Posmarować blachę masłem i wyłożyć papierem do pieczenia , wykleić ciasto na spodzie , nagrzać piekarnik do 180 stopnie i piec około 15-20 min po upieczeniu wyjąć do przestygnięcia
Pianka budyniowa :
białka obić z odrobiną soli na sztywną pianę , po ubiciu dodać cukier i cukier waniliowy nie przestając miksować wsypywać po woli budynie na samym końcu dodać olej cały czas miksując .
Na wystudzony spód wyłożyć ubitą piane , na piane starte na dużych oczkach jabłka bez skóry . Jabłka posypać cynamonem wedle uznania jak bardzo lubimy cynamon i na wierzch pokruszyć drugą część kruchego ciasta.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika bez termo-obiegu na 45-50 min w tem. 180 stopni, po upieczeniu i ostygnięciu posypać na wierzch cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce
Smacznego