Składniki:
Kabaczek , 1 szt
mieso mielone , 0,5 kg
papryka , 2 szt
cebula , 2 szt
pieczarki , 400 g
pomidor , 1 szt
zioła prowansalskie ,
sól,
ryż, 300 gr
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Paulina (Poznan)
(Głosów: 281)
Kabaczek kroimy w krążki grubości 4 cm (nie obieramy kabaczka ), nacieramy sola odkładamy na tace do pieczenia w piekarniku , Następnie w garnku gotujemy ryz tak by był al dente , na patelni podsmażamy pokrojone warzywa w paski , kostkę ( kto jak woli ) po podsmażeniu warzyw dodajemy mięso mielone rozdrobnione i tak podduszamy ok 5 minut , czekamy aż ostygnie i mieszamy warzywa oraz mielone ( podobnie jak na gołąbki ) nadziewamy kabaczki , na wierzch układamy pomidora zakrywamy folia aluminiowa wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut w 180 stopni.