Składniki:
Masa śmietanowo-serowa: ,
serek naturalny ,mascarpone, 800 g
cukier puder, 250 g
śmietana 30 %, 500 ml
cukier waniliowy, 1 szt
czekolada gorzka, 1 szt
żelatyna, 5 łyżeczek
Biszkopt:,
jajka, 6 szt
cukier, 1 szklanka
budyń czekoladowy, 2 szt
mąka tortowa, 3 łyżki
proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
kakao, 1 łyżka
Polewa czekoladowa:,
czekolada gorzka lub mleczna, 1 szt
śmietanka 30 %, 125 ml
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Ewa (Głogów)
(Głosów: 1170)
Biszkopt:
Całe jajka ubijamy z cukrem,budynie wsypujemy do szklanki i uzupełniamy mąką, aby szklanka była pełna,dodajemy kakao i proszek do pieczenia,wszystkie składniki wsypujemy do ubitych jaj ,delikatnie mieszamy.Piec 20-30 min.Przekroić na dwie części.
Masa śmietanowo- serowa:
Cukier, cukier waniliowy i serek ucieramy, dodajemy ubitą śmietanę ,startą na tarce czekoladę i rozrobioną w 1/2 szklanki wody żelatynę(wcześniej należy ją namoczyć a następnie podgrzać, ale nie dopuszczać do zagotowania) wymieszać i delikatnie wyłożyć na jedną część ciasta,przykryć drugą i polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
Śmietankę podgrzewamy i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę,cały czas mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.