Składniki:
filet z piersi kurczaka, 2 sztuki
suszone pomidory w oleju z ziołami , 10 szt.
serek śmietankowy Almette, 1 szt.
mały słoiczek pesto z bazylii,
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,
liście bazylii,
bulion warzywny , 3 litry lub 2 kostki rosołowe
liście rukoli,
duże ziemniaki, 4 szt.
dynia hokkaido, 1 szt.
gałązki rozmarynu, 2 szt.
łyżki oliwy, 4 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Patrycja (Czechowice-Dziedzice)
(Głosów: 10)
Przygotowanie: Ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na kształt grubych frytek. Dynie obrać ze skóry, przekroić na pół, łyżką dokładnie wydrążyć środek z pestkami oraz pokroić w grubsze paski. Pokrojone ziemniaki oraz dynię przełożyć do dużej miski. Całość oprószyć solą, polać oliwą, posypać rozmarynem i starannie wszystko wymieszać. Warzywa przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (papier posmarować trzema łyżkami oliwy z suszonych pomidorów) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temp 200 stopni. Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć włókna i kostki, rozłożyć płasko na blacie. Każdą pierś rozciąć poziomo na dwa plastry. Oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, z obu stron. Na każdej porcji kurczaka rozsmarować łyżeczkę bazyliowego pesto oraz dwie łyżeczki serka śmietankowego. Położyć po dwa kawałki suszonych pomidorów oraz posiekane liście świeżej bazylii. Całość zwinąć ciasno w roladkę. Zrobić papiloty. Z folii aluminiowej odrywamy prostokątne formaty. Na każdy kawałek folii kładziemy drobiową roladkę i zwijamy ciasno w rulon. Łapiąc za dwa rogi folii, skręcamy papilot (na kształt cukierka). Tak przygotowane roladki gotujemy przez 20 min. w bulionie warzywnym. Roladki rozwinąć z papilotów i pokroić na 2 - 3 cm plastry. Podawać na liściach rukoli w towarzystwie kolorowej baszty z ziemniaków i dyni.