Przepis konkursowy

MALINOWE TIRAMISU
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Serek mascarpone, 500 g
Biszkopty, 1 opakowanie
Jajka, 6 sztuk
Gorzkie kakao, 10 łyżek
Szczypta soli,
Amaretto, 2 łyżeczki
Maliny , 250 g
Cukier puder, 1/2 szklanki
Kawa rozpuszczalna, 5 łyżeczek
Listki melisy, do dekoracji
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Kornelia (Wrocław)
(Głosów: 4)


Zostań mistrzem kuchni

Zaparzyć kawę w szklance i odstawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać serek mascarpone oraz amaretto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać stopniowo do masy serowej i delikatnie wymieszać. Biszkopty zetrzeć na tarce (na drobnych oczkach). Do pucharka przełożyć warstwę startych biszkoptów, nasączyć je kawą, następnie nałożyć warstwę masy serowej. Oprószyć kakao. Kolejną warstwę ułożyć z malin. Na owoce usypać warstwę biszkoptów, nasączyć je kawą, nałożyć warstwę masy serowej i oprószyć kakao. Do dekoracji użyć kilku malin i listki melisy. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Nadziane misie
Nadziane misie
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 47
Tarta śliwkowa
Tarta śliwkowa
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 65
Deser kolorowy
Deser kolorowy
30 min. 4 łatwy
Głosów: 169
Baba ziemniaczana
Baba ziemniaczana
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 108
Zapiekany bakłażan z piersią kurczaka, serem gorgonzola i warzywami duszonymi w białym winie
Zapiekany bakłażan z...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 29
Pizza Niebiańska Uczta
Pizza Niebiańska Uczta
30 min. 4 średni
Głosów: 15