Składniki:
Serek mascarpone, 500 g
Biszkopty, 1 opakowanie
Jajka, 6 sztuk
Gorzkie kakao, 10 łyżek
Szczypta soli,
Amaretto, 2 łyżeczki
Maliny , 250 g
Cukier puder, 1/2 szklanki
Kawa rozpuszczalna, 5 łyżeczek
Listki melisy, do dekoracji
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Kornelia (Wrocław)
(Głosów: 4)
Zaparzyć kawę w szklance i odstawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać serek mascarpone oraz amaretto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać stopniowo do masy serowej i delikatnie wymieszać. Biszkopty zetrzeć na tarce (na drobnych oczkach). Do pucharka przełożyć warstwę startych biszkoptów, nasączyć je kawą, następnie nałożyć warstwę masy serowej. Oprószyć kakao. Kolejną warstwę ułożyć z malin. Na owoce usypać warstwę biszkoptów, nasączyć je kawą, nałożyć warstwę masy serowej i oprószyć kakao. Do dekoracji użyć kilku malin i listki melisy. Przed podaniem schłodzić w lodówce.