Składniki:
SPÓD BROWNIE, 1 szt.
ciemna gorzka czekolada, 100 g
masło, 100 g
cukier, 1/2 szkl.
jajka, 2 szt.
mąka pszenna, 2 czubate łyżki
MASA KAJMAKOWA, 1 szt.
masa kajmakowa lub krówkowa, 1 puszka (510 g)
orzeszki ziemne solone, 1 puszka (150 g)
MASA SEROWA, 1 szt.
twaróg tłusty lub półtłusty zmielony 2-krotnie, 400 g
serek mascarpone, 250 g
śmietana 30%, 1/3 szkl.
mąka ziemniaczana lub pszenna, 3 czubate łyżki
cukier, 1 szkl.
cukier waniliowy, 3 łyżki
POLEWA CZEKOLADOWA, 1 szt.
płatki migdałowe, 100 g
kakao, 3 czubate łyżki
żelatyna, płaska łyżeczka
woda, 2 łyżki
masło, 2 łyżki
cukier, 2 łyżki
mleko lub śmietana 12%, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
MATEUSZ (WOJKOWICE)
(Głosów: 69)
Spód brownie: Tortownice o średnicy ok. 24 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło oraz kawałki czekolady wrzucić do małego rondelka. Roztopić mieszając na małym ogniu. Odstawić z ognia i lekko przestudzić. Cukier utrzeć z jajkami, następnie dodać mąki oraz masę czekoladową. Miksować do połączenia się składników. Uzyskaną masę rozsmarować po całym dnie tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego na ok. 180 stopni. Piec 10 minut do momentu aż pojawi się charakterystyczna skorupka - ciasto się zetnie.
Masa kajmakowa: Na przestudzony spód brownie rozprowadzić masę kajmakową, posypać ją solonymi orzeszkami ziemnymi. Masa serowa: Do dużej miski włożyć wszystkie sery i wymieszać lub krótko zmiksować. Następnie dodać mąkę, cukier - zmiksować. Stopniowo dodać jajka, cały czas miksując na najniższych obrotach (starać się zbytnio nie napowietrzać masy), pod koniec dodać śmietanę i cukier waniliowy. Gotową masę serową rozprowadzić na warstwie masy kajmakowej - wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na ok. 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni - piec dodatkowe 40 minut lub więcej - zależy od piekarnika. Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest gotowe patyczkiem - jak jest mało wilgotny - wyciągać. Po upieczeniu ciasta pozostawić je w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na ok. 15 minut. Zapobiegnie to opadnięciu sernika. Następnie wyciągnąć z piekarnika i dalej studzić w temperaturze pokojowej. Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Polewa czekoladowa: Żelatynę zalać wodą, czekać aż spęcznieje (ok. 10 minut). Kakao, masło, cukier rozpuścić w rondelku. Do cieplej masy dodać żelatynę - mieszać aż się rozpuści. Na koniec dodać mleko, mieszać do połączenia się składników. Polewę rozlać na ostudzone ciasto - wyrównać. Posypać płatkami migdałów. SMACZNEGO ;)