Składniki:
herbatniki pełnozbożowe, 230g
maslo, 100g
czekokolada gorzka, 200g
czekolada deserowa, 100g
masa krówkowa puszka Biedronka, 1szt
orzechy laskowe lub wloskie, 200g
banan duzy, 1szt
śmietana 30% - Biedronka, 1sz
sok z połowy cytryny, 0,5szt
kakao do posypania w opcji,
Spód: Herbatniki włożyć do miski i bardzo dokładnie pokruszyć (np tłuczkiem). Masło roztopić z 1 tabliczką czekolady w kąpieli wodnej, a następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami . Dno i boki formy wyłożyć powstała masą, przyciszając wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki.
Masa: Roztopić 2 pozostałe czekolady wymieszać z masą korówkową. Następnie masę wyłożyć na spód z herbatników.Posypać orzechami i ponownie wstawić do lodówki na około 1 h.
Banana pokroić w plastry wymieszać z wyciśniętą cytryną.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną piane.
Banana wykładamy na ma schłodzony spod z masa kajmakową. Na to bita śmietana.
Dla dekoracji można posypać deser kakaem (przez sitko) bezpośrednio przed podaniem.
Deser należy przechowywać w lodówce.