Składniki:
jajka, 2
cukier, 1/3 szklanki
mąka pszenna, 1/3 szklanki
mąka ziemniaczana, 1 łyżeczka
proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
jogurt grecki, 800 g
jogurt naturalny , 100 g
cukier, 0,5 szklanki
żelatyna, 20 g
owoce leśne, 1 garść
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Magdalena (Nisko)
(Głosów: 256)
BISZKOPT: Białka ubiłam na sztywno, wsypałam cukier i miksowałam do momentu, aż cukier przestanie chrupać na koniec dodałam żółtka. Do masy jajecznej przesiałam mąki i proszek do pieczenia i mieszałam łyżką szybko i energicznie, ruchami od dna, aby masa maksymalnie się napowietrzyła. Ułożyłam 3 łyżki ciasta, do którego dodałam gorzkiego kakao, tyle, aby ciasto zyskało kolor. Tą malutką ilość ciasta rękawem cukierniczym wycisnęłam wzory na papierze do pieczenia, który czekał w formie na ciasto:) Na te moje wyciśnięte wzorki wylałam jasną masę. Ciasto wylałam do prostokątnej formy o wymiarach 30x20 cm. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 150-180 stopni przez max 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopta ułożyłam go w foremce keksówce silikonowej. Wyłożyłam w taki sposób, aby biszkopt dobrze przylegał do dna i boków formy. A teraz możemy zabrać się za masę jogurtową:) MASA JOGURTOWA: Tu żadnej filozofii nie ma. Jogurty do miski, wsypujemy cukier i miksujemy. Cukru sypiemy na oko. Ma być tak słodki jak lubimy. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości ciepłej wody. Po rozpuszczeniu żelatyny wlewamy ją do jogurtu, chwilkę miksujemy. Teraz wsypujemy mrożone owoce, bez wcześniejszego rozmrażania, mieszamy łyżką i całą masę wylewany na biszkopt w keksówce, na koniec przykrywamy zwisającym z formy biszkoptem i wstawiamy do lodówki. Jak masa stężeje, wyciągamy ciasto z formy na talerz i co? I częstujemy :)