Składniki:
mąka pszenna, 2/3 szklanki
cukier, 1/2 szklanki
soda oczyszczona, łyżeczka
proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczki
cynamon, 1 łyżeczka
zmielone goździki, 1/4 łyżeczki
gałka muszkatołowa, 1/4 łyżeczki
ziele angielskie, 1/4 łyżeczki
sól, 1/4 łyżeczki
olej rzepakowy, 1/3 szklanki
jajka (roztrzepane), 2 sztuki
posiekane orzechy włoskie, szklanka
posiekany ananas, 1/2 szklanki
starta na średnich oczkach marchewka, szklanka
serek philadelphia, 300g
masło (w temperaturze pokojowej), 6 łyżek
cukier puder, 1,5 szklanki
ekstrakt z wanilii, łyżeczka
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
PIOTR (OLSZTYN)
(Głosów: 7)
CIASTO: W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiać. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temp. 175 ºC przez ok.40 - 45 minut. Wystudzić w formie. KREM: Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.