Przepis konkursowy

PANCAKES MAŚLANKOWE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka, 3 szkl.
cukier, 3 łyżki
proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
soda oczyszczona, 1,5 łyżeczki
sól, 3/4 łyżeczki
maślanka, 3 szkl.
mleko, 0,5 szkl.
jajka, 3 szt.
masło, 80 g
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Agnieszka (Warszawa)
(Głosów: 27)


Zostań mistrzem kuchni

Masło rozpuścić. W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej ubić delikatnie jajka z maślanką, mlekiem i lekko przestudzonym masłem. Ważne - wszystkie składniki połączyć ze sobą dopiero tuż przed smażeniem. Smażyć na beztłuszczowej patelni porcjami (po pół szklanki ciasta) z obu stron na rumiano (kiedy pojawią się pęcherzyki, można przerzucać na drugą stronę). Podawać z syropem klonowym, miodem, bądź dowolnym dżemem.
Grillowane co nieco
Grillowane co nieco
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 1
Gofry z kremem z bitej śmietany i mascarpone
Gofry z kremem z bitej...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 289
Pizza z młodą cukinią, szpinakiem i mozarellą
Pizza z młodą cukinią,...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 74
Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą
Tiropsomo, czyli...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 50
Włoska pizza na cienkim cieście
Włoska pizza na...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 101
Tarta truskawkowa z sosem krówkowym i migdałami
Tarta truskawkowa z...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 17