Składniki:
Filet z dorsza atlantyckiego, 200 g
cukinia, 1 szt.
sok z cytryny, 1 łyżka
masło, 2 łyżki
rozmaryn, szczypta
sól, szczypta
pieprz, szczypta
pomidor, 2 szt.
papryka żółta, 1 szt.
papryka czerwona, 1 szt.
szczypior, 4 łyżki
oliwa z oliwek, 2 łyżki
zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
sól, szczypta
pieprz, szczypta
sok z cytryny, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Andrzej (Białystok)
(Głosów: 3)
Rybę odmrażamy odciskamy z niej wodę, następnie przyprawiamy rozmarynem, solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Cukinię kroimy w cienkie plastry i solimy. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła układamy plastry cukinii na nią rybę i łyżkę masła, które rozkładamy na rybie, przykrywamy naczynie i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy sałatkę, pomidor i obie papryki kroimy na drobną kostkę, wrzucamy całość do miski dodając posiekany szczypiorek, oliwę, zioła prowansalskie, sok z cytryny, całość doprawiamy solą i pieprzem bądź ulubionymi przyprawami. Gotową wykładamy na talerz, nakładamy na nią cukinię z rybą i ozdabiamy rozmarynem. Smacznego!