Składniki:
Pierś z kurczaka, 2 szt.
Czerwona papryka, 1 szt.
Cukinia, 1 szt.
Pieczarki, 400 g
Cebula, 1 szt.
Czosnek, 4 ząbki
Ryż, 2 torebki
Sól, 0,5 łyżeczki
Pieprz, 0,5 łyżeczki
Ostra mielona papryka, 0,5 łyżeczki
Zioła prowansalskie, 0,5 łyżeczki
Suszona bazylia, 0,5 łyżeczki
Musztarda starofrancuska, 1 łyżka
Miód, 1 łyżka
Ketchup, 1 łyżka
Oliwa, 3-4 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Adrianna (Ruda Śląska)
(Głosów: 42)
Składniki marynaty łączymy ze sobą w miseczce.
Piersi z kurczaka obieramy z błonek, kroimy na większą kostkę, myjemy, suszymy, wrzucamy do miseczki z marynatą i dokładnie mieszamy, aż wszystkie kawałki będą nią pokryte.
Miseczkę z kurczakiem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie przez ok. 30-35 minut.
Myjemy cukinię i paprykę, z której usuwamy gniazdo nasienne i białe błonki. Następnie kroimy warzywa w większą kostkę.
Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki (większe pieczarki na ósemki).
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim obrane i drobno posiekane cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy, aż większa część wody z pieczarek wyparuje, wtedy dodajemy paprykę i cukinię i dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Zamarynowanego kurczaka przekładamy na czystą patelnię i smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając żeby wszystkie kawałki równo się usmażyły.
Usmażonego kurczaka wykładamy na talerz i podajemy z ryżem i uduszonymi warzywami.