Składniki:
pierś kurczaka, 250 g
kasza jaglana, 100 g
czerwona cebula, 250 g
gruszka, 1 szt
ser gorgonzola dolce, 50 g
miód , 2 łyżki
ocet balsamiczny , 4 łyżki
czosnek, 1 szt
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Agata (Gorzów Wlkp.)
(Głosów: 27)
Gruszkę obieram, kroję na pół, usuwam komory nasienne. Polewam je łyżką miodu wymieszaną i łyżką octu balsamicznego i wstawiam do lodówki na 10 minut. Cebulę kroję na wiórki i podsmażam na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, tak by cebula się nie przypaliła. Dodaję pokrojony na cienkie plasterki ząbek czosnku i duszę około 10 minut do miękkości. Następnie wlewam 3 łyżki octu balsamicznego, mieszam i duszę na małym ogniu aż cały płyn odparuje. Na koniec dodaję łyżkę miodu i doprawiam świeżo zmieloną solą oraz pieprzem. Gruszkę grilluję około 5 minut, tak by lekko ją zrumienić. Pierś kurczaka kroję po skosie na średniej grubości plastry i doprawiam solą oraz pieprzem. Podsmażam na patelni na średnim ogniu bez tłuszczu z obu stron podlewając odrobiną wody. Plastry mięsa układam na talerzu przykrywając je warstwą konfitury. Na gorącą gruszkę kładę plaster sera. Całość podaję z ugotowaną kaszą jaglaną.