Składniki:
kostka sera białego o zawartości tłuszczu 0,0 %, 2 szt.
jogurt naturalny typu greckiego 250g, 2 szt.
budyń śmietankowy bez cukru, 2 szt.
płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szt.
opakowanie cukru waniliowego, 2 op.
jaja, 6 szt.
cukier, 1 szkl.
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Marcin (Turek)
(Głosów: 27)
2 kostki sera miksujemy w malakserze razem z kefirem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka jaj, 1,5 budyniu oraz 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy tak długo, aż masa zrobi się jedwabiście gładka (przy rozcieraniu w palcach nie może być żadnych grudek). Gdy masa jest wystarczająco gładka wylewamy ją do miski dwa razy większej niż objętość masy.
W osobnej misce miksujemy na wysokich obrotach białka jaj razem z 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia, robimy to tak długo, aż piana będzie sprężysta - twarda. Następnie ubite białka dzielimy na 3 równe części i bardzo delikatnie po kolei każdą część łączymy z masą serową.
Jak już to wszystko ładnie połączymy, przelewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy (średnica 24 cm), wysmarowanej oliwą z oliwek oraz wysypaną bułką tartą, wkładamy do piekarnika i pieczemy
około 55 minut, najpierw w 150 stopniach przez 20 minut, a potem w 160 stopniach około 35 minut. Uwaga!!! Nie włączamy termoobiegu!!! Sernik powinien wyrosnąć ponad tortownicę i trochę spękać na wierzchu.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy do połowy drzwiczki i czekamy aż sernik wystygnie.
Po tych czynnościach dekorujemy dowolnie wg uznania.