Składniki:
mascarpone , 250 g
ciastka czekoladowe oreo lub podobne, 500 g
masło, 70 g
5-7 bananów,
śmietanka 36%, 500 ml
łyżka soku z cytryny,
2-3 łyżki cukru pudru,
czekolada mleczna, 80 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Olga (Łódź)
(Głosów: 4037)
350 g ciastek oreo i 70 g rozpuszczonego masła umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę do tarty o średnicy 25 cm (lub nieco mniejszej) wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Banany obrać i skropić sokiem z cytryny, następnie poukładać obok siebie na spodzie ciasteczkowym. Ubić śmietanę kremówkę i serek mascarpone na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać czekoladę i wymieszać. Wyłożyć w kształcie kopca na banany. Pozostałe ciasteczka zmiksować w malakserze do otrzymania masy o konsystencji grubego piasku. Posypać po górze ciasta, schłodzić. Smacznego :)