Składniki:
CIASTO,
DROŻDŻE , 25 G
CIEPŁA WODA, 140 ML
CUKIER, 1 ŁYŻECZKA
SÓL, 1/2 ŁYŻECZKI
OLIWA Z OLIWEK, 1 ŁYŻKA
JAJKO, 1SZT.
MĄKA NA PIZZĘ WŁOSKĄ, 250 G
PIZZA,
SALAMI, 100 G
PAPRYKA SŁODKA, 1 SZT.
PAPRYKA CHILLI, 1 SZT.
SER, 200 G
POMIDOR MALINOWY, 1 SZT.
KONCENTRAT POMIDOROWY, 5 ŁYŻEK
BAZYLIA, OREGANO, MAJERANEK, ZIOŁA PROWANSALSKIE, DO SMAKU
JAJKO, 2 SZT.
OLIWKI, 20 SZT.
KIEŁBASA KRAKOWSKAKA, 150 G
KETCHUP TORTEX PIKANTNY, DO SMAKU
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Michał (Solec Kujawski)
(Głosów: 3)
Do kubka wlej 140 ml ciepłej wody, po czy dodawaj po kolei: 25 g drożdży, 1 łyżeczkę cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszaj wszystko i zostaw na 5 min, między czasie przygotuj sobie miskę. Wsyp do miski 250 g mąki, dodaj zawartość kubka oraz wbij jedno jajko. Całość ugnieść do jednolitej masy ( około 3-5 min). Przykryj ręcznikiem miskę i odstaw na około 25-30 min. Przygotuj sobie blachę, wysmaruj całe wnętrze blaszki margaryną. Ciasto nałóż na blachę i rozprowadź po całej powierzchni. Przygotuj sobie sos na ciasto: kilka łyżek koncentratu, bazylia, majeranek, zioła prowansalskie, łyżki oliwy z oliwek. Całość wymieszaj, posmaruj spód pizzy. Sposób układania składników na pizze, pozostawiam w geście dowolnym. Osobiście zrobiłem to następująco: Salami, Kiełbasa krakowska, Pomidor, Papryka, Papryczka chili, Ser, 2 jajka na górę. Smacznego! : )