Składniki:
jajka, 4 szt.
serek mascarpone, 1
cukier , 200 g
śmietana 30%, 1
cytryna, 1 szt.
lawenda, szczypta
sól, szczypta
borówki, opakowanie
jabłko, 1 szt.
cukier muscavado, 2 łyżki
cynanom, szczypta
kardamon, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
monika (warszaawa)
(Głosów: 11)
4 jajka z cukrem i szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dzielimy masę na pół - jedną mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny, drugi z wiórkami czekoladowymi. Na papierze do pieczenia rysujemy kółka i wypełniamy je gotową masą. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 120 stopni i bezę studzimy w zamkniętym piekarniku, gdy robi się beza. Obieramy jabłko i kroimy na małe części, wrzucamy do garnka, dodajemy garść borówek, 1 łyżkę cukru muscavado, cynamon, kardamon i lawendę i dusimy na małym ogniu przez 10 minut - odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną masę mieszamy z serkiem mascarpone i wkładamy do lodówki. Śmietanę ubijamy i mieszamy z łyżką cukru pudru, łyżką muscavado i 3 łyżkami soku z cytryny - po czym wkładamy do lodówki.
Jedną gotową bezę przekładamy serkiem z owocami, na drugą kładziemy bitą śmietanę. Na koniec nakładamy uduszone borówki z odrobiną cukru. Wkładamy do lodówki, po czym podajemy.