Składniki:
parówka, 1 szt.
jajka, 2 szt.
szczypiorek, pęczek
pieprz mielony, szczypta
pieprz ziarnisty,
ketchup, odrobina
majonez, odrobina
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Piotr (Gdańsk)
(Głosów: 3928)
Najpierw trzeba rozkroić parówkę na pół, zostawiając 2-3 cm z jednej strony nierozcięte, po czym ułożyć w kształt serca. Do utrzymania formy użyć wykałaczki podsmażyć parówkę z jednej strony na oleju,następnie przewrócić na drugą stronę i wlać w foremkę jajko, i czekać aż się zetnie. Polewać od czasu do czasu olejem jajko od góry. Zdjąć usmażone serduszko z patelni. Drugie ugotowane na twardo jajko kroimy na pół. Jedną połówkę do biedronki posmarować ketchupem posypać pieprzem mielonym wzdłuż i na jednej stronie (aby powstała główka). Pozostałą posmarowaną cześć ozdabiamy kulkami z pieprzu. Oczki biedronki robimy z majonezu. Kroimy szczypiorek, aby biedronka mogła posiedzieć na zielonej szczypiorkowej trawce.