Składniki:
Ryz, Dwie torebki
Piers, 1/2 kg
Cebula, 2sztuki
Pieczarki, 1/2 kg
Majonez, 2 lyzki
Keczup, 2 lyzki
Przyprawa do gyrosa, Okolo pol opakowania
Ser tarty, 100g
Swieza papryka, 1 sztuka
Olej do smazenia, 1/4 szklanki
Ogorki konserwowe, 3-4 sztuki
Szczypiorek, Do posypania
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Jagoda (Kwidzyn)
(Głosów: 48)
Ugotowac ryz w osolonej wodzie. Piers pokroic w kostke i przyprawic przyprawa do gyrosa, podsmazyc. Cebule oraz pieczarki pokroic w kostke, podsmazyc na osobnej patelni. Ogorki pokroic wg uznania (kostka, w kolka), papryke w kostke. Na dnie naczynia zaroodpornego dac jedna torebke ryzu, na to usmazona piers z kurczaka (zostawic kilka kawalkow na wierzch) posmarowac lyzka majonezu i keczupu, na to usmazone pieczarki z cebulka, papryka i ogorki, druga torebka ryzu, lyzka majonezu i keczupu. Posypac serem i dac zostawiona piers oraz posypalam pokrojonym szczypiorkiem. Piec w tem 160st tak ok 20-30 min.