Przepis konkursowy

CIASTO LION
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Herbatniki Bonitki, 5 szt.
Masa krówka, 1 szt.
Gorzka czekoloda, starta
Serek Mascarpone, 500 g
Śmietana kremówka 30%, 500 ml
Batoniki LION, 6 szt
Cukier Puder, 7 łyżek
Śmietanfixy, 2 szt.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Agnieszka (Krzeszowice)
(Głosów: 31)


Zostań mistrzem kuchni

Formę o wymiarach 25×30 cm wykładamy papierem do pieczenia albo folią aluminiową (nie jest to konieczne) i układamy na niej pierwszą warstwę herbatników. Na ciastka równo wykładamy masę krówkę po czym przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Serek MASCARPONE miksujemy z 250 ml schłodzonej śmietany kremówki i 5 łyżkami cukru pudru. Miksujemy do momentu, aż masa będzie gęsta. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojone w plasterki batoniki LION i delikatnie łączymy je z masą za pomocą łyżki. Gotową masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią już warstwą herbatników. Do przygotowania została nam masa śmietanowa. W misce ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru i dwoma śmietanfixami. Masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą. Ciasto ostrożnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
Biszkopt z malinami i chałwą pod cytrynową pianką
Biszkopt z malinami i...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 3977
Stek z tuńczyka z musem marchewkowym i ziemniaczanym
Stek z tuńczyka z...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 4213
Kurka z kurką
Kurka z kurką
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 9
Krucho - drożdżowe pierożki z mascarpone i suszonymi pomidorami
Krucho - drożdżowe...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 14
Cukinia faszerowana warzywami - danie wegańskie
Cukinia faszerowana...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 63
Tofu-omlet z mąki kokosowej
Tofu-omlet z mąki...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 0