Składniki:
Polędwica z dorsza, 2
Pasta z suszonych pomidorów z serem corregio, 2 łyżki
Papier ryżowy , 4-6 szt.
marchewka, 2 szt.
por, 1 szt.
cukinia, 1 szt.
oliwa, 100 ml.
Serek Mascarpone, 2 łyżki
sól,pieprz,
białe wytrawne wino , 100 ml.
ząbek czosnku, 1 szt.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Robert (Brzozów)
(Głosów: 265)
Polędwicę pozostawiamy na noc w lodówce w celu rozmrożenia. Dzielimy polędwiczki wzdłuż na dwie lub trzy części w zależności od wielkości. Osuszamy ręcznikiem ,doprawiamy pieprzem i solą odstawiamy na 15 min.
Papier ryżowy po jednej sztuce zwilżamy letnią wodą i układamy na nim kawałek polędwicy.Na górę nakładamy pastę z pomidorów i zawijamy podobnie jak naleśnika.To samo robimy z pozostałymi polędwiczkami.Wszystkie obsmażamy na patelni na złoty kolor.wkładamy do lekko rozgrzanego piekarnika podtrzymującego ciepło strawy. Warzywne Tiagatelle: Pora oczyszczamy i odkrawamy końcówki kroimy go wzdłuż na cienkie paski to samo robimy z marchewką i cukinią przy pomocy obieraczki do warzyw. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i wrzucamy w pierwszej kolejności pora następnie rozgnieciony czosnek ,wino ,marchewkę,sól,pieprz i dusimy do uzyskania przez marchewkę twardości al dente. Na końcu dodajemy cukinię i serek mascarpone. Redukujemy ilość płynu i dusimy krótką chwilę.Gotowe. Osobiście podaję z plasterkami podsmażonych ziemniaków posypanych oregano i skropionych cytryną. Smacznego!