Składniki:
mąka, 25 dag
masło, 15 dag
cukier, 3 łyżki
jajko, 3 szt
serek mascarpone , 25 dag
mleko skondensowane, 250 ml
granat, 2 sztuki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Marta (Grajewo)
(Głosów: 12)
Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli, 1 jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min do lodówki.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 20 min w 180 st. Wystudzić.
Mascarpone zmiksować z mlekiem i jajkami. Wylać na ciasto, piec 25 minut w 180 st. Na upieczone ciasto wyłożyć gęsto granat.