Składniki:
Żółtka jaj, 8 szt
Białka jaj, 9 szt
Cukier, 1 szkl
Mleko, 1/4 szkl
Skórka cytrynowa, starta, 1 i 1/2 łyżki
Sól, szczypta
Aromat waniliowy, 2 łyżeczki
Mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl
Margaryna, 1/2 łyżki
Cukier do dekoracji, 1 szkl
Krem czekoladowy, 2 szt
Mleko do kremu, 600 ml
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Paulina (Szczecin)
(Głosów: 43)
Rozgrzej piekarnik na 200 stopni C, tortownice o średnicy 22 cm posmaruj margaryną i oprósz mąką. przygotuj też 7 prostokątów z papieru do pieczenia, aby mieściła się na niej tortownica. Ubij białka na puszystą masę, nadal ubijając dodaj stopniowo szklankę cukru. Ubić masę na pół sztywno tak aby powstawały miękkie czubki z piany. W osobnej misce zmiksuj żółtka, mleko, skórkę cytrynową, aromat waniliowy oraz sól. Dodaj zmiksowaną masę do białek i wymieszaj. Przesiej mąkę wprost na tę mieszaninę i wymieszaj drewnianą łyżką. 1 i 1/3 szklanki przygotowanego ciasta wyłożyć do formy i wyrównać, piec od 5 do 9 minut do momentu pojawienia się plamek na cieście. Powtórzyć ten proces jeszcze 6 razy. Ostudzić blaty. Przygotować kremy czekoladowe wg. przepisu na opakowaniu. (bez margaryny). Przełożyć blaty kremem odkładając jeden na bok, na samą górę zostaw większą ilość kremu i wyrównaj oraz schłodź tort. Ostatni blat pokrój na trójkąty zależnie od ilości porcji jaką potrzebujesz, rozgrzej cukier na patelni do bursztynowego koloru. W jednorazowych rękawiczkach lub szczypcami delikatnie zanurz trójkąty w karmelu i odłóż aby zastygły na papier. Trójkąty pokryte karmelem nałóż na tort przed samym podaniem, aby nie były w lodówce. Ponieważ stracą połysk i karmel zacznie wchłaniać się w ciasto.