Przepis konkursowy

TARTA ZE SZPARAGAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mąka , 1 i 1/2 szklanki
Masło, 125 g
Jajko, 1 sztuka
Żółtko , 1 sztuka
Sól, 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa , 1/4 łyżeczki
Śmietanka 18% tłuszczu, 250 ml
Sera mozzarella w kulce, 125 g
Jajka, 3 sztuki
Mąka , 1 i 1/2 łyżki
Sól, pieprz,
Zielone szparagi , 250 g
Szynka Parmeńska , 12 plastrów
Pomidor, 1 sztuka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Joanna (Poznań)
(Głosów: 128)


Zostań mistrzem kuchni

Ciasto: Do miski wsypać mąkę. Dodać schłodzone masło, jajko, żółtko i przyprawy. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto owinąć w folię, schłodzić w lodówce, a następnie wylepić nim formę do tarty. Spód nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, a na wierzch wysypać suchą fasolę (fasola stanowi obciążenie, dzięki któremu ciasto nie wybrzuszy się podczas pieczenia). Ciasto podpiec w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 15 minut. Nadzienie: Szparagi umyć i odciąć końcówki. W wąskim garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli, po czym przełożyć do niej szparagi na stojąco tak, aby główki wystawały ponad wodę. Końcówki szparagów są delikatne, wystarczy więc aby nieco zmiękły pod wpływem pary. Ugotowane szparagi zawinąć w szynkę. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych okach. Do naczynia wlać śmietankę, wbić 3 jajka, dodać startą mozzarellę, mąkę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie energicznie wymieszać całość za pomocą łyżki aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pomidor sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w plastry. Na cieście ułożyć szparagi i zalać sosem, na wierzchu ułożyć w dowolny sposób pomidor. Tartę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170°C - 180°C przez 30-35 minut.
Stek z tuńczyka z musem marchewkowym i ziemniaczanym
Stek z tuńczyka z...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 4213
Złota lawina szczęścia
Złota lawina szczęścia
30 min. 2 łatwy
Głosów: 316
Filet z dorsza na malinowym winegrecie w otoczeniu czarnego makaronu i sorbetu z kiwi
Filet z dorsza na...
30-60 min. 6 trudny
Głosów: 4144
Tort malinowo czekoladowy
Tort malinowo czekoladowy
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 25
Malinowa radość na serku mascarpone!
Malinowa radość na...
30-60 min. 6 średni
Głosów: 27
Risotto z dynią Hokaido
Risotto z dynią Hokaido
30 min. 4 łatwy
Głosów: 6