Składniki:
Mąka , 1 i 1/2 szklanki
Masło, 125 g
Jajko, 1 sztuka
Żółtko , 1 sztuka
Sól, 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa , 1/4 łyżeczki
Śmietanka 18% tłuszczu, 250 ml
Sera mozzarella w kulce, 125 g
Jajka, 3 sztuki
Mąka , 1 i 1/2 łyżki
Sól, pieprz,
Zielone szparagi , 250 g
Szynka Parmeńska , 12 plastrów
Pomidor, 1 sztuka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Joanna (Poznań)
(Głosów: 128)
Ciasto: Do miski wsypać mąkę. Dodać schłodzone masło, jajko, żółtko i przyprawy. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto owinąć w folię, schłodzić w lodówce, a następnie wylepić nim formę do tarty. Spód nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, a na wierzch wysypać suchą fasolę (fasola stanowi obciążenie, dzięki któremu ciasto nie wybrzuszy się podczas pieczenia). Ciasto podpiec w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 15 minut. Nadzienie: Szparagi umyć i odciąć końcówki. W wąskim garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli, po czym przełożyć do niej szparagi na stojąco tak, aby główki wystawały ponad wodę. Końcówki szparagów są delikatne, wystarczy więc aby nieco zmiękły pod wpływem pary. Ugotowane szparagi zawinąć w szynkę.
Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych okach. Do naczynia wlać śmietankę, wbić 3 jajka, dodać startą mozzarellę, mąkę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie energicznie wymieszać całość za pomocą łyżki aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pomidor sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w plastry. Na cieście ułożyć szparagi i zalać sosem, na wierzchu ułożyć w dowolny sposób pomidor. Tartę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170°C - 180°C przez 30-35 minut.