Składniki:
szpinak Baby, 2 op.
pieczarki , 0,50 kg
orzechy włoskie , 0,15 g
mąka, 2 szkl.
jajka, 2 szt.
woda, ok. 0,5 l
olej, do smażenia naleśników
masło klarowane, do podsmażenia szpinaku i pieczarek
śmietana 30%, 330 ml
sól, pieprz , do smaku
czosnek, 4 ząbki
Z mąki, jajek i wody robimy ciasto naleśnikowe, tak jak standardowo. Pieczarki płuczemy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na maśle klarowanym. Szpinak płuczemy i smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem czosnku rozdrobnionego i przypraw. Pieczarki i szpinak smażymy oddzielnie. Orzechy rozdrabniamy i prażymy na suchej patelni. Wystudzone naleśniki nakładamy farsz z pieczarek i szpinaku.
Wszystko układamy w naczyniu do zapiekania. Zalewamy śmietanką 30% doprawioną przyprawami.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 °C piekarnika na ok. 20 min.
Pod koniec zapiekania posypujemy uprażonymi orzechami i jeszcze zapiekamy ok 10 min.
SMACZNEGO!