Składniki:
ryż, 2 woreczki
majonez, 400 g
ketchup, 250 g
żółty ser, 30 g
filet z kurczaka , 500 g
cebula , 2 sztuki
przyprawa gyros, 3 łyżki
ogórki konserwowe, 2-3 sztuki
papryka czerwona, 1 sztuka
Ryż ugotować w osolonej wodzie (ok. 20 minut) i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać majonezem i ketchupem i posypać połową startego żółtego sera.
Filety i cebulę pokroić w drobną kostkę i razem z przyprawą gyros podsmażyć na patelni. Przełożyć mięso do naczynia na ryż. Na to wyłożyć warstwę pokrojonego w kostkę ogórka konserwowego i pokrojoną w paski paprykę. Wszystko przykryć drugą połową startego żółtego sera. Wierzch posmarować majonezem i ketchupem.
Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekać bez przykrycia ok 30 minut.