Składniki:
jajka, 5
cukier, 3/4 szklanki
mąka pszenna, 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana, 1/4 szklanki
dowolny alkohol, 1/4 szklanki
woda, 1/4 szklanki
masło, 250 g
naturalny serek Delikate z Biedronki, 3 opakowania
odpestkowane wiśnie (lub inne owoce), 500 g
cukier puder, 3/4 szklanki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Amelia (Słubice)
(Głosów: 131)
BISZKOPT (tortownica 21 - 23 cm)
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na 2 blaty.
Do nasączenia biszkoptu:
1/4 szklanki dowolnego alkoholu, np. rumu wymieszać z 1/4 szklanki wody
KREM
Masło ubić na puch, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać do niego serek Delikate z Biedronki i dokładnie wymieszać mikserem. Potrzebujemy zaledwie kilka jego obrotów, by masa się nie rozrzedziła (w razie potrzeby schłodzić w lodówce do uzyskania zwartej konsystencji).
WYKONANIE TORTU
Jeden z przygotowanych blatów tortowych położyć na paterze i nasączyć go. Wyłożyć 1/4 kremu, a na niego owoce. Na wierzch położyć kolejny blat tortu i powtórzyć powyższe czynności. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Wierzch i boki wysmarować cienką warstwą kremu. Boki można dodatkowo obsypać wiórkami kokosowymi, bądź płatkami migdałów. Pozostałą część kremu (około 1/4) przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Górę tortu ozdobić różami. Schłodzić.
Smacznego :-)