Składniki:
masło, 125 g
cukier, 125 g
gorzka czekolada, 300 g
olej roślinny, 2 łyżki
jajka, 6
kakao gorzkie , 2 łyżki
szczypta soli,
truskawki - ale mogą być również dowolne owoce sezonowe,
śmietanka do ubijania, min. 30%, 200 g
Serek Mascarpone, 150g
Cukier puder do posypania,
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Wioletta (Gdynia)
(Głosów: 21)
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (bez termoobiegu). Średnią formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto: Czekoladę, olej oraz masło rozpuścić i wymieszać, tak aby masa była jednolita, ostudzić.
W drugiej misce: wbić 2 całe jaja oraz 4 żółtka z pozostałych ( białka odłożyć). Do żółtek dodać kakao, sól i wymieszać, następnie wlewać mieszając roztopioną masę czekoladową. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.Ubić pozostałe 4 biała na pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając aż piana stanie się gęsta i sztywna. Pianę dodawać w małych partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką. Masę czekoladową piec przez 35 minut. Po ostudzeniu środek ciasta się zapadnie tworząc miejsce na krem i owoce.
Wszystkie składniki na krem wymieszać mikserem, wyłożyć na całkowicie zimne ciasto, udekorować truskawkami. Smacznego!