Składniki:
pory, 6-8 sztuk
Pieczarki lub leśne grzyby, ilość według uznania
Wędlina (boczek, szynka, kiełbasa), ilość według uznania
Czerwona papryka, 1 sztuka
Ziele angielskie, 3-4 kulki
Liść laurowy, 2-3 listki
Ketchup pikantny, ok. pół szklanki
Koncentrat pomidorowy, 1 mały słoiczek
Czosnek, 2-3 ząbki
Przyprawy (sól, pieprz, majeranek, tymianek, vegeta), ilość według indywidualnego uznania
Woda, 3/4 szklanki
Pory przekroić wzdłuż, dobrze umyć pod bieżącą wodą, pokroić na półplasterki, włożyć do garnka i zalać wodą.
Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić na małym ogniu. Wędlinę, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Włożyć do garnka z porami i dokładnie wymieszać, doprawić pozostałymi przyprawami. Dodać vegetę oraz starty czosnek. Całość dusić na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodać ketchup i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i gotować przez następne 10 minut.
Danie podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego!