Przepis konkursowy

KROKODYL
Zdjęcie przepisu
Składniki:
ogórek długi, 1 szt.
pomidorki koktajlowe, 500 g
salami , 15-20 plastrów
ser Mozzarella (może być mini), 1 opakowanie
miód wielokwiatowy Złota Pasieka, 1 łyżka
oliwa z oliwek Casa de Azeite, 2 łyżki
sok z cytryny, 2 łyżki
musztarda, 1 łyżka
wykałaczki małe,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Barbara (Płock)
(Głosów: 3958)


Zostań mistrzem kuchni

Ser Mozzarella pokroić na niewielkie kwadraty (można użyć Mozzarelli mini). Przygotować sos z oliwy, cytryny, miodu i musztardy i polać ser, aby nabrał aromatu sosu. Warzywa umyć i osuszyć. Ogórka naciąć w poprzek ok. 5 cm i małym nożykiem wyciąć zęby krokodyla. Część miąższu ogórka wydrążyć w nacięciu i włożyć pomidorka koktajlowego do paszczy krokodyla. Następnie przygotować koreczki, nadziewając na każdy pomidorka i ser, który trzeba delikatnie odsączyć z sosu. Gotowe koreczki wtykać w ogórka dookoła za paszczą. Na grzbiecie krokodyla również należy zrobić rząd koreczków pomidorowo-serowych. Plastry salami składamy na pół i potem zwijamy i przymocowujemy pomiędzy koreczkami za pomocą wykałaczek. Można również dołożyć oliwki, winogrona lub kostki żółtego sera według upodobań.
Jajkowe Biedronki
Jajkowe Biedronki
30 min. 2 łatwy
Głosów: 18
Gruszki w zalewie
Gruszki w zalewie
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 13
Baba ziemniaczana
Baba ziemniaczana
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 108
Sodziaki
Sodziaki
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3973
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Rolada szpinakowa z...
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 3
Filet z dorsza z warzywami
Filet z dorsza z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 75