Składniki:
szklanki cukru , ½ szkl
białego wina, 1szkl
cynamon, ½ łyżeczki
anyż, 1 gniazdko
gruszka, 4 szt
lody waniliowe, 300 ml
bita śmietana, 1 kleks
kakao, do dekoracji
sos czekoladowy, do dekoracji
mięta, listek
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Ewa (Kutno)
(Głosów: 13)
Gruszki w zalewie :
4 porcje Do garnka: ½ szklanki cukru 1 szklanka białego wina ½ łyżeczki cynamonu Ew jedna pałeczka z kory 1 gniazdko anyżu [ jeśli jest] + woda do dopełnienia garnuszka. Wszystko zagotować ! Wrzucić do tego 4 obrane gruszki, wydrążone od spodu w środku – zostawić ogonek !! Chwilę zagotować [ 2 -3 min ] i pakować do słoików [ wekować ] Odstawić do wystudzenia i gotowe w słoiku mogą troszkę posiedzieć także spoko ;
Do wydawki : Gruszka, lody waniliowe, bita śmietana, kakao, sos czekoladowy, nożyk i łyżeczka [ deserowa ] , listek mięty. Gruszkę faszerujemy lodami, na talerzu robimy wzorek z kakao [ przez sito ], na środku robimy kleksa z bitej śmietany i stawiamy na tym gruszkę, polewamy sosem czekoladowym i stroimy miętką