Składniki:
Ziemniaki, 1kg
Kapusta kiszona, 0,5kg
Boczek wędzony , 0,3 kg
Cebula średnia, 3 szt
Jajka , 2 szt
Por, 0,5 szt
Kminek, 1 łyżka stołowa
Czosnek, 2 ząbki
Sól, 1łyżeczka
Pieprz, 0,5 łyżeczki
Papryczka chilii, 0,5 szt
Śmietana 12, 4 łyżki
Olej rzepakowy, 0, 5 szklanki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Michal (Cieszyn)
(Głosów: 159)
Farsz:
2 cebule kroimynw kostkę, boczek w kostkę, smażymy na 2 łyżkach oleju. Gdy cebula się zeszkli a boczek podsmaży dodajemy pokrojoną lekko przepłukaną kapustę kiszoną. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Dusimy do miękkości podlewając wodą. Doprawiamy pieprzem i solą.
Placki ziemniaczane:
Cebulę i ziemniaki trzemy na tarce na najmniejszych ostrzach, dodajemy: jaja, kminek, sól, pieprz. Mieszamy.
Po kilku minutach odlewmy z masy nadmiar zgromadzonego płynu. Mieszamy ponownie.
Smażymy 8 placków grubości 1,5 cm.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Na papier do pieczenia układamy 4 placki na nie kładziemy wcześniej przygotowaną kapustę z boczkiem i przykrywamy drugim plackiem. Całość posypujemy tartą mozarellą. Zapiekamy 10-15 minut.
Do ustrojenia:
Por myjemy kroimy na bardzo cienkie paski podsmażamy.
Papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę.
Forma podania:
Na talerz układamy zapieczenia placki, polewamy łyżką śmietany, zesmarzonym porę mi pokrojoną papryczką chilii.
SMACZNEGO